KDE 4.2 a Plasma - odstraňování problémů

V čerstvě vydaném desktopovém prostředí KDE 4.2 se vyskytuje stále ještě několik anomálií a chyb. Na jednu z nich bych se teď chtěl zaměřit. Než se do toho pustím, uvedu 3 příklady nastavení pracovní plochy.

První je tradiční možnost používat plochu jako skladiště ikon. V nastavení vzhledu plochy se to jmenuje Pohled na složku. Nevýhodou této možnosti je to, že přestože jste si dali ikony zarovnat do mřížky s volbou neřadit, rozmístili si je po ploše jak vám vyhovuje a třeba je i uzamkli, v okamžiku, kdy změníte motiv plochy, ikony se vám znovu přeuspořádají svisle nebo vodorovně, podle toho jak to máte zvoleno v možnostech pohledu na složku. Kromě ikon můžete mít na ploše samozřejmě i plasmoidy (widgety, aplety, miniaplikace).

1

Druhá možnost je použít nový typ plochy a ten se jmenuje Pracovní plocha. Na výběr máte dvě možnosti. Buď s nebo bez loga Plasmy v pravém horním rohu obrazovky. Jiný význam jsem nezaznamenal. Na plochu pak můžete samozřejmě umísťovat jak plasmoidy, tak ikony, ovšem ikony nelze již zarovnat do mřížky a chovají se tudíž také jako plasmoidy. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si vytvořil několik "pohledů na složku" s příslušným obsahem ikon a ty pak již do mřížky zarovnat lze. Opět platí to, že změnou tématu plochy se vám většinou (ne vždy) v oknech pohledů na složku samy přeseřadí.

2

Třetí možnost je nechat typ Pracovní plocha, čili vlastně druhá možnost, a malým doplněním je to, že zástupce programů si můžete vytvořit na dalších panelech, jak je vidět na následujícím obrázku. Samozřejmě horní a levý panel se automaticky skrývají. Dolní panel mám viditelný vždy, ale není samozřejmě problém skrývat i ten. Jak to komu vyhovuje. Výhodu tohoto nastavení vidím v tom, že mám neustále dostupné zástupce nejčastěji používaných programů a nemusím kvůli jejich spouštění vše minimalizovat nebo dávat zobrazit plochu nebo přepínat na jinou plochu nebo zobrazovat tzv. přístrojovou desku (např. pomocí klávesové zkratky Ctrl+F12) a plochu mám až na widgety prázdnou.

3

A právě zde docházím k problému, jehož řešení vám chci nabídnout. Dokuď na panel ikony přidáváte (můžete je tam pohodlně přetahovat z hlavní nabídky KDE, případně z nabídky Lancelot), je vše v pořádku.

panel1

Ovšem jakmile nějakou ikonu z panelu smažete, na první pohled se nic neděje, ale po restartu prostředí (odhlášení / přihlášení) nebo restartu počítače se nestačíte divit. Uvedeme si příklad. Já jsem odstranil z panelu zástupce programu KsCD (to je ta modrá ikona). Po restartu se panel zobrazil takto:

panel2

Původně odstarněná ikona se znovu objevila na panelu jako prázdná nekonfigurovatelná ikona (to je ta bílá s jedničkami a nulami) a dokonce v úplně jiném umístění, než byla původní ikona. Řeknete si, tak ji odstraním a je to. Ano, je to, ale zase jen do příštího restartu a pak se tam znovu objeví, a tak furt dokola. Dalším doprovodným jevem je rozházení plasmoidů (widgetů) na ploše. Do původního umístění se vrátí až když dáte volbu "Odemknout widgety".

Co s tím? První mě napadlo smazat konfigurační soubory, jak to popisuji v článku na http://audiolinux.czweb.org/2008-11-07_hidden-files.html. Jenže když smažete celou složku /home/JménoUživatele/.kde4, přijdete o nastavení celého prostředí a všech aplikací patřících do KDE 4 včetně načtené kolekce Amaroku. Šel jsem tedy hloub. Ale i když smažete pouze složku /home/JménoUživatele/.kde4/share/config, přijdete také o zbytečně moc dalších nastavení. Ponořil jsem se tedy ještě hlouběji a vynořil jsem se s níže uvedenými dvěma soubory, které obsahují nastavení pouze pro Plasmu. Oba se nacházejí ve zmiňované složce /home/JménoUživatele/.kde4/share/config/ a jsou to soubory:

plasma-appletsrc
plasmarc

Jsou to vlastně textové konfigurační soubory. Zatímco v souboru plasmarc po smazaném zástupci (ikoně) aplikace KsCD není ani vidu ani slechu, jinak je tomu u souboru plasma-appletsrc. Tam, ač by neměl, záznam o KsCD stále přebývá. Záznam jsem si dal vyhledat pomocí klávesové zkratky Ctrl+F a smazal vybrané řádky dle následujícího obrázku.

config

Upravený soubor uložíte a pozor! Bezprostředně po uložení souboru se nesmíte odhlásit a přihlásit, ale musíte násilně restartovat grafické prostředí pomocí dvojího stisknutí klávesové zkratky Ctrl+Alt+Backspace, jinak jste úpravu souboru dělali zbytečně. Také nestačí tyto dva soubory třeba jen smazat, jinak budete nastavovat celou plochu znova.

Doporučení: Když už si plochu nastavíte včetně všech panelů, plasmoidů a tak, a i po restartu je vše v pořádku, můžete si ony dva soubory někam zazálohovat a v případě nějakého naboření konfigurace je opět nahrát do původního umístění /home/JménoUživatele/.kde4/share/config/ a hned restartovat grafické prostředí opět pomocí dvojího stisknutí klávesové zkratky Ctrl+Alt+Backspace.

Závěr

Předpokládám, že s vydáním nějaké té opravy bude i tento návod víceméně bezpředmětný.

Návod včetně větších obrázků, případně dalších odkazů naleznete i na mém webu:
http://audiolinux.czweb.org/

Autor: Aidamos

Komentáře

Aidamos odpověděl -

Nevím, takhle je to pro mě pohodlnější. S restartem X systému jsem tímto způsobem (2x Ctrl+Alt+Backspace) problémy nikdy neměl. A co používám nové KDE 4.x tak je to občas i nutnost.

Aidamos odpověděl -

Přiznávám, že tak hluboko do toho nevidím, ale každopádně když tuto operaci provádím, nemám otevřené žádné aplikace (kromě plasmoidů), natož neuložené dokumenty. Co se týká konfigurací, jsou běžně uloženy v Linuxu jako textové soubory a podle mě, když se neuloží, tak se při příštím spuštění použije naposledy vytvořená konfigurace. A jak jsem psal, zatím jsem s tímto postupem problém neměl (nebo jsem měl štěstí). Ale přiznávám, že způsob úpravy v konzoli bude asi lepší, ale zdlouhavější (a otravnější).

LiborA odpověděl -

No vzhledem ke stále pomalejší činnosti počítače (čím novější build KDE 4.X tím to bylo horší) a sekání i při přehrávání DVD jsem se vrátil ke KDE 3.5

Vladimír Fárek odpověděl -

používám KDE 4.2 z Factory repozitáře cca od Vánoc a troufnu si tvrdit, že velice rychle zraje, opravy vycházejí takřka denně a pokud máte nejnovější verzi, tak to začíná být silně použitelné. U KDE 3.5.10 jsem byl velmi dlouho, protože cokoliv okolo KDE 4.x mě vždy spolehlivě vyděsilo a odradilo, ale na 4.2 je vidět, že se na ní pracuje a už jí normálně naostro používám a problémů je už velmi málo.

Aidamos odpověděl -

Odemknout widgety, na plochu nebo na již existující panel kliknout pravým tlačítkem / Přidat panel, pak pravé tlačítko na panel / Nastavení panelu a tam je pak umístění, velikost a šířka panelu, případně pod volbou Další nastavení je možnost skrývat panel, zarovnání panelu a další volby.

Aidamos odpověděl -

Stačí v nabídce KDE kliknout na požadovaný program pravým tlačítkem a zvolit "Přidat na plochu". Samozřejmě musí být odemčené widgety a musí se k tomu používat nová nabídka KDE nebo nabídka Lancelot, tedy ne klasický styl nabídky.

Aidamos odpověděl -

Pakliže je to program, jehož zástupce nemáš v nabídce KDE, pak bych si přes pravé tlačítko na tlačítko nabídky KDE dal otevřít Editor nabídky a tam bych si ho přidal jako novou položku do odpovídajícího menu.
Jinak zástupce na cokoli lze např. v Dolphinu udělat opět přes pravé tlačítko / Vytvořit nový / Odkaz na aplikaci. Pak ho nadefinuješ včetně ikony a potvrdíš. Následně doporučuji zástupce přejmenovat bez přípony, tedy bez toho ".desktop", i tak bude fungovat. Ovšem po přetažení na plochu, když ta plocha bude "Plocha" a ne "Pohled na složku", se u ikony objeví jen ozubené kolečko, které nejde změnit. V tomhle je KDE zatím blbé. O to Ti šlo? Jestli ano, přidej to jako novou položku do nabídky KDE, jak píšu výše, a pak teprve přidej na plochu (panel).