2 příspěvky / 0 new
Poslední
Neznámý
Obrázek uživatele Neznámý
RAID pole 0

Zdravim, potřeboval bych poradit jak migrovat softwarový RAID .

Mám dva disky v poli RAID0 a chtěl bych si nainstalovat Suse Linux 10.

Při instalaci mě to piše:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chyba

Pozor: Systém má nejméně jedno v Biosu nastavené RAIDové pole, které je však ve skutečnosti softwarové.

Součástí tohoto RAID jsou následující disky

/dev/sda /dev/sdb

Linuxové jádro 2.4 některé tyto systémy podporovalo (např. Promise FASTtrack a Highpoint RocketRaid), ale jádro 2.6 je již nepodporuje.

Při instalaci na tyto disky dojde ke ztátě konfigurace RAIDu a všechna data na něm budou ztracena! Více o tom, jak migrovat softwarový RAID najdete na HTTP://portal.suse.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prosím poraďte.

PS: Mam desku MSI K8T NEO a RAID pole s chipem VIA VT8237

Tom
Obrázek uživatele Tom
Offline
Naposledy viděn: 12 let 11 měsíců zpět
Připojen: 18.07.2005 - 17:28
postup

Na to sluzi 90 dnova instalacna podpora od SUSE. Kup si to a ti poradia.

Ludia si nainstaluju Windows na cisty disk. Potom idu instalovat Linux, ale tak aby si neznicili Windows (nie na cisty disk) a stazuju sa, ze to nejde tak jednoducho ako vo Windows.

Skus si nainstalovat suse na prazdny disk a potom chod instalovat xp. Minimalne boot loader ti to kickoffne do prdele.

Skusil si YAST? Je tam Logical Volume Manager.

K tym disketam: taka moznost existuje, pomocou cd1a cd2 sa daju zaviest diskety s modulmi pre PCMCIA a USB a ine...

napr. kedchces instalovat linux z ISO imageov z disku v USB sufliku a v notebooku masPCMCIA s USB 2.0 portami.

Obrázek uživatele Fuzo
Offline
Naposledy viděn: 3 roky 5 měsíců zpět
Připojen: 10.10.2007 - 09:57
SuSE a RAID

Docela mě překvapuje že firma jako Novell si nedokáže s takovou ptákovinou poradit. Sám používám do serveru dva disky SCSI a ve verzi 11 se mi nepovedlo rozchodit instalaci se softvarovým raidem. Fedora 8 i 9 bez jakéhokoliv zaváhání. Jestli je to politika firmy aby si lidi kupovali pro serverove účely podporu a suse enterprise server tak je to trapné. prostě SUSE RAID neumí a nikdy ho umět nebude. Přesvědčí mne někdo o opaku ???? Řadič ADAPTEC 29XX 2x SCSI hdd. Myslím si že ne. Funguje vůbec někomu RAID na SUSE 11???

Obrázek uživatele Robil
Offline
Naposledy viděn: 14 let 5 měsíců zpět
Připojen: 02.07.2008 - 14:21
Fake raid na V11.0 funguje

Zdravim, nevim jak je to se "skazynou",ale me "fake" raid na VIA 8237R,8237A a na Promise PDC 376/378 jede v Opensuse V11.0 pres dmraid mapper. Na V10.3 to nejelo - tam se dal ale pro VIu natahnout z diskety original VIA driver - problem vsak nastal po upgradu jadra - to uz driver samozrejme "nerozdychal".Dmraid ve V11.0 funguje i na "fake" raid v chipsetu AMD 690G (je to vlastne Promise integrovany do SB 690G).Otazka proc jsem toto resil (a neudelal SW Linux raid) je jasna - dualboot s Widlema.Horsi je to vsak tehdy,kdyz vam "odejde" jeden z disku a vy potrebujete raid pole obnovit s novym diskem - i toto jsem vsak vyresil.

Robil

Obrázek uživatele Fuzo
Offline
Naposledy viděn: 3 roky 5 měsíců zpět
Připojen: 10.10.2007 - 09:57
po několika pokusech suse

po několika pokusech suse 11 bootuje i na raidu. Jak se mi to povedlo ? Při instalaci jsem se podíval, kde se instaluje GRUB a ejhle, stačilo zaškrtnout instalace do MBR a do .../SDA2 a od této chvíle mi soft. RAID startuje bez problému :-)
Podotýkám, doteď jsem při instalaci jakéhokoliv SuSE nechodil do nastavení GRUBu, protože co funguje, na tonešahám, ale teď jsem musel zkusit metódu pokus / omyl.