1 příspěvek / 0 new
Poslední
Obrázek uživatele DooFy
Offline
Naposledy viděn: 15 let 8 měsíců zpět
Připojen: 12.03.2008 - 14:58
Instalace PHP, Apache, MySQL

Ahoj, jsem zacatecnik v linuxu a potreboval bych naspat přesný postup instalaci a spuštění těchto 3 služeb. Ve win XP jsem použival Xampp, existuje v linuxu něco podobneho?
Mam OpenSuSe 11 Gnome i386

Obrázek uživatele Luke7
Offline
Naposledy viděn: 13 let 4 měsíce zpět
Připojen: 27.06.2006 - 20:12
Tak snad někdo kdo ví co

Tak snad někdo kdo ví co tyhle věco znamenaj je shopen použít google a něco naklikat v yastu. Klíčová slova znáte, víc nepotřebujete.

Luke7

Obrázek uživatele Fuzo
Offline
Naposledy viděn: 3 roky 5 měsíců zpět
Připojen: 10.10.2007 - 09:57
Vážený pane Luke7 -

Vážený pane Luke7 - myslím si že Váš příspěvek je skutečně fundovaný a plný informací, které daný problém vyřešili. Já si myslím dokonce jsem přesvědčen že by jste neměl plýtvat časem na tak jednoduché dotazy a příště se zdržel jakékoliv poznámky.

Mysql- po čerstvé instalaci SUSE11 z YASTu nefunkční. Je potřeba dokončit instalaci, mimochodem takto zásadní chyba by se neměla objevit v ostré distribuci, možná je to prominutelné v betaverzi.
Popis chyby - při pokusu o spuštění pomocí příkazu mysqld_safe & nenahlásí server chybu jenom ukončení. Situaci vyřešil tento postup :
stažení instalačního balíku MySql /117/ mb a přečtení souboru INSTALL-BINARY :

The basic commands that you must execute to install and use a
MySQL binary distribution are:
shell> groupadd mysql
shell> useradd -g mysql mysql
shell> cd /usr/local
shell> gunzip < /path/to/mysql-VERSION-OS.tar.gz | tar xvf -
shell> ln -s full-path-to-mysql-VERSION-OS mysql
shell> cd mysql
shell> chown -R mysql .
shell> chgrp -R mysql .
shell> scripts/mysql_install_db --user=mysql
shell> chown -R root .
shell> chown -R mysql data
shell> bin/mysqld_safe --user=mysql &

dle mého mínění chybý v instalaci SUSE11 spuštění skriptu tučně označeno

Apache při pokusu o úpravu a spuštění pomocí YASTu také není bez chyby. V případě pokusu o vytvoření multisite serveru se v lepším případě povede spustit pouze default site. Ale to budu řešit až zítra i s php5 na co se docela těším :-)

Jinak pro všechny co se nebojí požádat o pomoc a nejsou linux guru mám jednu radu, ptejte se dál a pro odpovídače typu zkus google , zkuste místo opovědi si skočit na pivko, udělá to dobře jak vám tak těm co potřebují poradit :-) :beer:

Obrázek uživatele standa.e
Offline
Naposledy viděn: 10 let 9 měsíců zpět
Připojen: 20.06.2006 - 20:47
Nechci rozpoutavat flame,

Nechci rozpoutavat flame, ale Luke7 ma pravdu. Kdyby se DooFy zeptal: "Yast mi vsechny sluzby hlasi v systemu obsazene, ale presto je nedokazu rozbehnout, postup uvedeny tam a tam nebyl funkcni, nevim si rady, ma nekdo, prosim, nejaky napad? Dekuji!", tak "do googla" odeslan nebude. DooFy ma problem a sdeluje foru, ze by "potreboval" pokud mozno presny navod. Clovek by cekal prinejmensim sluvko "Prosim" a "dekuji". A zkusenejsi uzivatel uz vi, ze se nezada "o presny navod", ale o "popostrceni spravnym smerem". Vidim to jako otazku slusnosti a myslim, ze Luke7 reagoval jeste slusne.

Obrázek uživatele Fuzo
Offline
Naposledy viděn: 3 roky 5 měsíců zpět
Připojen: 10.10.2007 - 09:57
nechci rozpoutavat....stalo se

...když nemám nic podnětného, není důvod odepisovat.

Obrázek uživatele standa.e
Offline
Naposledy viděn: 10 let 9 měsíců zpět
Připojen: 20.06.2006 - 20:47
No prave,

proto jsem prekvapen vasi odpovedi. Trvam na tom, ze odkaz na Google byl ze strany Luka7 uzitecnejsi, nez kdyby mlcel podle vasi rady. Protoze ukazuje cestu nekomu, kdo podle vseho tuto cestu nevyuzil. Kazdy z nas nekdy zacinal a nikdy nebylo nase zacatecnictvi omluvou pro pohodlnost. Ze vy jste se rozhodl odpovedet podrobne a resit promptne takto postaveny pozadavek (nikoliv zadost a ani ne prosbu) a je jen a pouze vase svobodne rozhodnuti a vas cas. Nikdo vam ho nebere a mate na to plne pravo. Jen bych byl opatrnejsi s okrikovanim nekoho, jako je Luke7 (jen proto jsem se ozval) - urcite neni bezny "odkazovac do googla", ba prave na opak. Navrhuji tento zbytek vlakna chapat jen jako vymenu nazoru na otazku obecne slusnosti na foru - a protoze oba vime, ze toto sem nepatri, tak uz to dal nerozmazavat. OK?

Obrázek uživatele Fuzo
Offline
Naposledy viděn: 3 roky 5 měsíců zpět
Připojen: 10.10.2007 - 09:57
takže nakonec flame. 90

takže nakonec flame. 90 procent uživatelů co zkusí linux se vráti k Windows z důvodu inteligentních odpovědí výšeuvedeného typu. Naprostý amatér v linuxu při první instalaci pravděpodobně nechápe co dělá a místo aby byl odkázán na základní návody například na tomto serveru nebo na root.cz nebo na abclinuxu.cz a pod. tak se najde chytrýk co ho pošle na google. Ale ten dotyčný ani neví jak správně formulovat tento dotaz. Jestli dotyčný google nevyužil nebo využil a našel tak to je jiná otázka. Ale když bude každý odpovídat stylem - vygoogli si to, tak za nějakou dobu budou na googlu pouze odkazy na google. Jestli věnuji nějaký čas odpovědi tak si myslím, že bych ho měl využít smysluplně a ne jako Luke nebo vy stando.e například : http://www.google.cz/search?q=instalace+apache+mysql+php5&ie=utf-8&oe=ut...

Obrázek uživatele tarmaq
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 měsíce zpět
Připojen: 22.02.2007 - 15:55
Re: Instalace PHP, Apache, MySQL

XAMPP je myslim mozne nainstalovat i do linuxu a neobsahuje pouze Apache, PHP a MySQL ale i dalsi veci jako PHPMyAdmin, ProFTPd atp.
Melo by myslim stacit nainstalovat jednotlive baliky, pripadne nejaky ty prislusny moduly do yastu kterymi si to muzes nakonfigurovat.. kazdopadne souhlasim s Luke7 ze clanku na toto tema bude na internetu mnoho a se SUSE to ani nijak moc nesouvisi.. jde spis o jednotlive moduly do apache a ruzna konfigurace ktera by mela byt vsude prece stejna..
Jinak pokud ti XAMPP vyhovuje tak zkus stahnout zde http://www.apachefriends.org/en/xampp-linux.html - ale nemam s tim zkusenosti ;]

Obrázek uživatele Kenik
Offline
Naposledy viděn: 15 let 3 měsíce zpět
Připojen: 04.06.2007 - 20:44
Anglicky navod
PD
Obrázek uživatele PD
Offline
Naposledy viděn: 10 let 3 měsíce zpět
Připojen: 05.04.2008 - 13:35
Možná pozdě ale přece -v

Možná pozdě ale přece
-v "yast/sw manageru" zadat PHP, MySQL a Apache a naistalovat
-v "yast/System Services(Runlevel)" překontrolovat, že Apache i MySQL běží
-do /srv/www/htdocs/ nahrát index.html a ostatní
V linuxu tahle trojkombinace obvykle běží sama bez problému

Jinak co týče "dobrých" rad jako hledej v Googlu: kde si myslíte že google bere informace? Nejdřív je snad někdo musí někde napsat. Pokud se začátečníkovi sejde víc problémů, tak je může řešit klidně měsíc nebo rok. Drobná rada ho naopak může popostrčit k řešení co zabere 10 minut.

Stránky